Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2013 18:57 - Циркония- билката подходяща и за бременни жени
Автор: bilkite Категория: Забавление   
Прочетен: 5084 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 19.01.2013 18:59


image Циркония Цикорията е двугодишна и многогодишна билка. Родът включва два култивирани и от четири до шест диви видове. Корените на цикорията са много известни и се прилагат  от хората в целия свят като заместител на кафето, а нейните етиолирани (свободни от горчивина) листа се използват като салата. Хората често наричат билката „цар корен” заради широкия спектър на нейния терапевтичен ефект върху човешкия организъм.
Най-полезната част на цикорията е нейният корен. Той съдържа 60% инулин – полизахарид, който се използва като природен заместител на захарта и скорбялата, горчивият гликозид интибин, който се прилага в медицината за успокояване на нервната система, за разширяване на съдовете и срещу тахикардия. Коренът съдържа също така и органични киселини, танини, витамините B, C, пектин, каротин, протеини, смоли, макро-и микроелементи.

История
Дивата цикория (Cichorium intybus) се е прилагала в медицината на Древен Египет. През 1690 г. холандците първи започнали да експериментират с печене на корени от цикория. Във Франция цикорията се появява след революцията. Именно тогава започват да отглеждат цикория, по време на континенталната блокада, предприета от Наполеон. През 1858 г. бретонецът Жан-Батист Алфонс Перу създава фабрика за обработка на цикория. Днес тя е една от най-старите семейни предприятия, които произвеждат 35000 тона цикория на година, което е 40% от произвежданата продукция в света.

Има три вида обработена цикория:

1.   Смляна – обикновено тя се добавя към кафето, за да омекоти вкуса;
2.  Разтворима –състои се от 100% цикория; първоначално тя се е пила гореща, само сутрин, а сега към нея се добавят различни аромати и тя може да се консумира по всяко време на деня;
3.   Течен екстракт – той се разрежда с вода за производството на напитка или се използва за приготвяне на различни ястия

Приложение:
Цикорията се прилага като противовъзпалително, успокояващо средство, смъква кръвната захар, унищожава микробите, глисти при децата. Използва се при висока температура, жлъчно- каменна болест, атоничен запек, за стимулиране обмяната на веществата, при лечение на анемия, черен дроб, при цироза, жълтеница, изпотяване, треска, епилепсия, трудно уриниране и уриниране на кръв, болезнена менструация, проблеми с далака.

Коренът на цикорията може да се консумира от бременни жени и деца (по- големи от 3 години).

Противопоказания
Продуктите от цикория трябва да се вземат с повишено внимание, под медицински надзор, тъй като има няколко противопоказания:
1.   гастрит
2.   хемороиди
3.   наднормено тегло (цикорията възбужда апетита)
4.   разширени вени
5.   заболявания на дихателната система  (цикорията предизвиква кашлица)

Източници: http://акцентуация.рф/archives/1207
http://sladis.ru/potrebitelyam/polezno-znat/item/411-цикорий-польза-и-вред



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bilkite
Категория: Забавление
Прочетен: 76670
Постинги: 16
Коментари: 7
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930