Прочетен: 2652 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 28.11.2012 20:34
Рапица
Рапицата, понякога я наричат северна маслина. Това най-вероятно е заради олиото получено от семената й. Неговите вкус и хранителна стойност са почти равни на висококачествен зехтин.
За ползата от рапичното олио се говори сравнително отскоро. До 60-те години на ХХ век маслото се е използвало само за технически цели: текстилна и кожарска промишленост, производство на сапун. В храната, то започва да се използва след като бил намерен ефективен начин за разделяне на токсичната ерукова киселина от семената, количеството й в тях е (47-50%).
През 1947 година в Канада бил предложен за внедряване нов сорт рапица наречен „канола”, в който ерукова киселина не надвишава 2%. От такова масло се произвежда маргарин. Суровото (нерафинирано) рапично олио е също търсен продукт, от него се произвеждат екологично чисти биогорива. То се използва в металургията, машиностроенето и химическата промишленост.
Рапицата е била известна още от преди 4 000 години пр.н.е. Нейната родина е Индия, обаче също така има и мнение, че рапицата произхожда от Средиземноморието. През 13ти век рапицата прониква в Западна Европа и става основна маслодайна култура.
Най-много рапица в света се отглежда в Китай, Канада, Германия, Франция и др.
В България първите индустриални растителни маслодайни култури са били репица и по-слабо застъпената рапица. В последно време създаването на новите двунулеви сортове рапица, строежа у нас на рафинерия за преработка на рапично масло и влизането ни в ЕС ще засили търсенето на рапични семена за преработка и износ. От 12 000 da през 1997 г. площите засяти у нас с рапица достигнаха 110 000 da през 2005 г.
Стойността на рапично масло е, че като зехтин, тя е богата на полиненаситени мастни киселини.......ПРОЧЕТЕТЕ ЦЯЛАТА СТАТИЯ ТУК:http://health-beauty.alle.bg